Freehyppääminen

Freehyppyjen tarkoituksena on perehtyä vapaan lentämisen alkeisiin. Harjoitushyppyjä ei saa ottaa liian vakavasti, sillä tarkoitus on antaa joitakin vinkkejä siitä, miten jatkossa kannattaa harjoitella perusasennosta poistumista. Freekoulutushyppyjen tarkoitus ei niinkään ole opettaa jotain yksittäistä lentoasentoa, vaan tutustuttaa oppilas lentämiseen erilaisissa asennoissa, oppia hallitsemaan vartaloaan muussakin asennossa kuin perusasennossa sekä oppia palautumaan yllättävistä asennoista stabiiliin perusasentoon.

Ensimmäinen vaihe freelentämisen harjoittelussa on vatsallaan pysyminen. Kun tämä hallitaan, voidaan ruveta harjoittelemaan muissa asennoissa lentämistä.

Seuraavissa teoriaosuuksissa käydään läpi muutamia freeperusasentoja ja -liikkeitä sekä annetaan perusteet niiden harjoitteluun.

Sittis

Katso sittisasennon perusasiat Freeoppaan puolelta. Siellä myös vinkkejä asentoon siirtymiseen.

Stand up

Kun pysytään istuallaan vapaapudotuksessa, on siitä helppo harjoitella seisovaa asentoa eli stand upia. Stand upissa hyppääjä putoaa erittäin suurella nopeudella (korkeuden tarkkailu) seisovassa asennossa kädet sivuille ojennettuina.

Siirtyminen sittiksestä stand upiin tapahtuu seuraavasti:

  • Tarkastetaan korkeus ja viedään jalat alas yhteen.
  • Pidetään katse edelleen horisontissa tai hivenen sen alapuolella. Ei katsota missään tapauksessa suoraan alaspäin jalkoihin, sillä se aiheuttaa muutoksen vartalolinjassa.

Pidetään stand upia muutama sekunti ja siirrytään takaisin sittikseen.

Palloasento

Palloasennolla (ball position / recovery position) tarkoitetaan asentoa, johon freehyppäämisessä pyritään palautumaan, mikäli menetetään asennon hallinta esimerkiksi sittiksessä tai stand upissa. Asennossa hyppääjä käpertyy osittain palloksi, eli vetää jalat sisään ja koukistaa käsiä kyynärvarsista 90 asteen kulmaan eteenpäin, jolloin asento kääntyy putoamaan hieman selälleen takapainoisesti takapuoli maata kohti. Tällä asennolla koetetaan pitää sama putoamisvauhti kuin useimmilla freekuvilla. Palloasennon käyttäminen lisää turvallisuutta, kun ilmassa on useampia freehyppääjiä. Jos sittiksen kaatuessa hyppääjä stabiloi itsensä suoraan perusasentoon mahalleen, hänen vauhtinsa hidastuu huomattavasti, ja tämä lisää törmäysriskiä. Oppilassuorituksena palloasentoa on hyvä alkaa harjoitella heti alusta alkaen: sittiksen / muun freeliikkeen kaatuessa otetaan palloasento ja pyritään palautumaan siitä takaisin sittikseen painamalla jalkoja ilmavirtaan ja levittämällä asento sittikseen. Palloasentoa voidaan harjoitella esimerkiksi menemällä kyykkyyn ja painamalla rintakehä reisiä vasten ja samanaikaisesti ottamalla käsiä hieman sisään ja kääntämällä kyynärvarret 90 astetta kyynärpäistä eteenpäin.

Turvallisuus

Freehyppyjen turvallisuuteen liittyviä asioita on lueteltu seuraavassa:

  • Tarkkaillaan korkeutta, sillä monissa freeasennoissa putoamisvauhti on erittäin kova.
  • Lopetetaan harjoittelu viimeistään 1600 metrin korkeudessa ja palataan perusasentoon.
  • Selällään tai istualtaan lennettäessä saattaa rintahihnassa oleva korkeusmittari näyttää väärin. Käsimittarin käyttäminen on suositeltavaa.
  • Työskennellään aina poikittain lennettyyn hyppylinjaan nähden, sillä monet freeasennot saattavat väärin tehtyinä ruveta ajelehtimaan (liukumaan). Poikittain linjaan nähden työskenneltäessä ei ajelehdita muiden hyppääjien alle tai päälle.
  • Freehypyillä on ensiarvoisen tärkeää, että valjaat ovat sopivat, joten sovitetaan valjaat kunnolla ja kiristetään valjaat tiukalle, jotta ne eivät pääse liikkumaan päällä vapaan aikana.
  • Kun puetaan varusteita päälle, pidetään huoli siitä, että kaikki ylipitkät valjashihnat on niputettu kumilenkeillä tarpeeksi tiukasti.
  • Varmistetaan, etteivät vaatteet pääse kahvojen ja pampuloiden päälle.
  • Pidetään huoli, että apuvarjo on tiukasti taskussaan.
  • Joskus selällään tai istualtaan lennettäessä reisihihnat saattavat liukua polvitaipeisiin. Tämän estää reisihihnojen välissä haaran kohdalla oleva kumilenkki. Pyydetään kalustohenkilöä ompelemaan kuminauha jalkahihnoihin, jos sellaista ei ole.
  • Muistetaan pysyä hypyn etukäteissuunnitelmassa.

Headdown eli pää alaspäin lentäminen on oppilasvarusteilla kielletty! Varusteita ei ole suunniteltu eikä mitoitettu siihen tarkoitukseen.

Hyppyohjelma

Harjoitellaan kutakin suoritusta kouluttajan ohjeiden mukaisesti harjoitusvaljaissa tai maassa ennen varsinaista suoritusta.

Hyppy 1: Puhdas sittisharjoittelu

Opetellaan istuvaa perusasentoa ja sittisasennon menetyksen yhteydessä palloasennon käyttöä freehypyillä.

Hyppy 2: Sittis ja raajojen kontrolli

Poljetaan jaloilla vuoron perään ja heilutellaan käsiä. Tavoitteena on oppia raajojen hallintaa sittisasennossa.

Hyppy 3: Sittiskäännökset

Opetellaan sittiskäännöksiä.

results matching ""

    No results matching ""